donderdag 1 november 2007

Gezinsvoogden zijn niet vogelvrij

DEN HAAG - Gezinsvoogden hoeven niet bang te zijn dat ze bij ieder overleden kind worden vervolgd. Officier van justitie Ingrid Degeling zei donderdag voor de rechtbank in Den Haag dat een gezinsvoogd niet verantwoordelijk is voor het handelen van de ouders.

Het Openbaar Ministerie (OM) maakt later op de dag de eis bekend tegen de gezinsvoogd van de overleden peuter Savanna. Het OM verdenkt de voogd van dood door schuld of zware mishandeling door schuld. De vrouw had moeten ingrijpen toen zij signalen kreeg dat Savanna's moeder het kind mishandelde, zei de aanklaagster.
Justitie houdt de voogd dan niet verantwoordelijk voor het handelen van Savanna's moeder, maar wel voor haar eigen handelingen. Ze had het kind uit huis moeten laten plaatsen, meent de officier van justitie. „Als Savanna niet meer bij haar moeder was geweest, had ze nu nog geleefd.”

Zijn jullie het er mee eens"dat als Savanna niet meer bij haar moeder was geweest, had ze nu nog geleefd"
Hoe denken jullie hier over?

© 1996-2007 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam.

1 opmerking:

Antoinette Engbers zei

Het is een trieste constatering maar waarschijnlijk wel waar. Als het kindje eerder uit huis was geplaatst had ze misschien nog geleefd. De taak van een gezinsvoogd is heel erg moeilijk. Wanneer moet je een kindje uit huis plaatsen? Voor een kind is dat een hele traumatische ervaring. Kinderen zijn heel loyaal naar hun ouders. Ook als ze mishandeld worden. Natuurlijk als het kind gevaar loopt dan is er geen discussie mogelijk maar meestal ligt het niet zo zwart/wit. Ik ben blij dat ik niet in de schoenen van de gezinsvoogd staat want die moet zich hoe dan ook verschrikkelijk voelen.