vrijdag 19 oktober 2007

Gastles BSO...

Dinsdag 2 oktober hebben we een gastles gehad over de BSO. Ze werkte zelf op een BSO in Hengelo. Ze kwam ons wat vertellen over de BSO. Ze vertelde voordelen en de vooroordelen wat de meeste mensen over de BSO hebben.
Voordelen van BSO kunnen zijn:
- Je hoeft geen brood voor de kinderen te smeren dat kunnen de kinderen zelf;
- Ook hoef je geen luiers meer te verschonen, want de kinderen dragen geen luiers meer;
- De kinderen kunnen als er wat gebeurt is vertellen wat er dan is gebeurd, kleine kinderen kunnen dat niet.
- De oudere kinderen zijn zelfstandigen ze kunnne meer zelf.
- Als leidster ben je er als ondersteuning.
Vooroordelen wat mensen hebben:
- De kinderen zijn eigenwijs
- De kinderen willen niet luisteren
- De kinderen worden snel boos.
Ze zei dat deze vooroordelen niet waar waren en dat het harstikke leuk werk is op de BSO.
Aan het eind van de gastles kregen we een opdracht. We moesten een thema bedenken. We moesten dan voor een week elke dag minstens 1 activiteit bedenken.
Ik vond het een interessante les. Ben nou ook wel veel te weten gekomen over de BSO. En misschien dat ik later wel in een BSO wil werken.

dinsdag 16 oktober 2007

Jongens zijn agressiever ..

Agressief gedrag bij kleine kinderen verloopt volgens een curve. Alink en haar collega’s beschrijven de opkomst en ondergang van fysiek geweld bij peuters en kleuters.
0-1 jaar. Van agressie van kinderen die nog geen jaar oud zijn, is maar weinig bekend. Het lijkt erop dat leren slaan ongeveer tegelijk opkomt met het leren lopen. De jongste deelnemers aan Alinks onderzoek waren tien maanden oud, en dan komt agressief gedrag soms al voor. ‘Je kunt je voorstellen dat kinderen pas agressief worden als ze daar de motorische vaardigheden voor hebben.’
1-2 jaar. Ongeveer de helft van de kinderen deelt wel eens een beet of een mep uit. De eerste frustraties spelen hierbij een rol. ‘Het kind wil iets, en dat kan of mag het niet. Vervolgens wordt het boos.’ Volgens de ontwikkelingspsychologe is het nog maar de vraag of zuigelingen ook al zulke emoties kennen.
2-3 jaar. Voor jonge kinderen is dit de leeftijd waarin ze het agressiefst zijn. Er ontstaat ook een verschil tussen de geslachten: jongetjes gaan vaker ouders, broertjes, zusjes, leeftijdsgenootjes, huisdieren of hun speelgoed te lijf dan meisjes. ‘Een kind van één gaat nog niet vechten, een peuter van drie wel. Hij speelt ook vaker met leeftijdsgenootjes, die agressie kunnen uitlokken.’
3-4 jaar. De peuters worden kleuters, en gaan minder fysiek geweld gebruiken. Naarmate ze meer regels leren, gaan ze zich anders gedragen. Ook groeit hun taalbeheersing in een razend tempo. Ze kunnen beter uitleggen wat ze willen en worden dus minder snel boos omdat iemand hen niet begrijpt, en ze zijn beter in staat om hun zin op een andere manier te krijgen. Taal opent echter ook de poort naar een nieuwe vorm van agressie: verbaal geweld.

Het artikel in NRC Handelsblad is geschreven naar aanleiding van het artikel The Early Childhood Aggression Curve: Development of Physical Aggression in 10- to 50-Month-Old Children, verschenen in Child Development

maandag 15 oktober 2007

Pratende peuters slaan minder..


Bijten, slopen of slaan: als kinderen één jaar oud zijn, vertoont ongeveer de helft van hen wel eens agressief gedrag. Leidse pedagogen en psychologen onderzoeken hoe het gedrag zich ontwikkelt. "Af en toe schoppen is niet abnormaal
De meeste kinderen vertonen agressie’, vertelt ontwikkelingspsychologe Lenneke Alink. ‘Maar dat betekent niet dat ze hun ouders bont en blauw slaan, maar af en toe schoppen en slaan is niet abnormaal.’Waar die agressie vandaan komt? ‘Geen idee’, lacht Alink. ‘Wetenschappers dachten heel lang dat het vooral aangeleerd gedrag is.’ Kinderen zouden het afkijken van hun ouders of van andere kinderen. Als ze door drenzen en schoppen hun zin krijgen, leren ze dat het gedrag succes heeft. ‘De gedachte dat er ook een aangeboren component is, is vrij recent opgekomen. Er lijkt sprake te zijn van een genetische kwetsbaarheid: bepaalde combinaties van genen en omgevingsfactoren maken de kans op agressiviteit groter, maar over hoe dat precies zit is nog maar weinig bekend.’Om meer te leren over de opkomst van agressie bij kleine kinderen deelden Alink en haar collega’s enquêtes uit onder de ouders van meer dan 2400 kinderen uit Leiden en omstreken. De resultaten publiceerde ze in het vakblad Child Development. Behalve een opkomst is er ook een ondergang: zodra de peuters goed beginnen te praten, slaan ze er minder op los.Gewelddadig gedrag neemt wel toe of af met de leeftijd, maar in een ander opzicht is het tamelijk stabiel: de agressiefste kinderen blijven meestal het agressiefst, en de rustigste kinderen blijven meestal het rustigst. Ook na de kleutertijd lijkt dat zo te blijven. ‘Fysieke agressie is een risicofactor voor later probleemgedrag’, aldus Alink. ‘Als een kind van twee iemand schopt, is dat niet zo erg, maar bij iemand van vijftien is het maatschappelijk ongewenst gedrag.’Blijkbaar gaat ‘jong geleerd, oud gedaan’ ook op voor het gebruiken van geweld, maar Alink haast zich om nuance aan te brengen. ‘Je kunt zeker niet zeggen dat een agressieve peuter een twaalfjarige crimineel wordt. Er zijn ontzettend veel factoren die daar een rol bij kunnen spelen: de manier waarop de kinderen worden opgevoed door hun ouders, naar welke school ze gaan, wat voor vrienden ze krijgen, dat soort dingen.’Alink: ‘Zelf doen wij onder andere onderzoek naar oudervariabelen. We weten bijvoorbeeld dat inconsequent straffen van invloed is. Stel je voor: een ouder verbiedt zijn kind in de supermarkt aan het snoep te komen. Het kind reageert daarop met schreeuwen en slaan. De situatie escaleert en de ouder geeft maar toe: het kind mag de snoepjes hebben. Zoiets vergroot op termijn de kans dat het kind in de toekomst vaker agressief wordt.’Ze vervolgt: ‘We weten echter ook een heleboel nog niet. Opvoeding speelt een grote rol bij agressiviteit, maar wat die exacte rol is en wat je het beste kunt doen, daar weten we nog maar weinig over.’
Het artikel in NRC Handelsblad is geschreven naar aanleiding van het artikel The Early Childhood Aggression Curve: Development of Physical Aggression in 10- to 50-Month-Old Children, verschenen in Child Development (juli/augustus 2006).

zondag 14 oktober 2007

Baby bij jou in bed??

Mag je je kind bij jou in bed laten slapen? Hier hebben veel mensen nogal uitgesproken en vaak tegenstrijdige meningen over. De een vindt dat een kind direct in een eigen kamertje in een eigen ledikantje moet liggen. De ander vindt het natuurlijker dat een kind de eerste paar jaar van zijn leven lekker dicht bij de ouders mag blijven en dus ook altijd bij de ouders in bed mag slapen.
Sommige kinderen worden in bed gehaald door een van de ouders zodra ze 's nachts gaan huilen en niet meer snel getroost kunnen worden. Een wat groter kind zal misschien uit zichzelf 's nachts naar je toe komen met het verzoek even bij je te mogen liggen.
Doe wat je denkt dat goed is voor jezelf en voor je kind. Soms kan het lastig zijn om een kind dat eenmaal gewend is tussen de ouders in te liggen dat privilege zomaar op te geven! Denk zelf na over wat De vraag is of dat jullie nachtrust (en privacy) en de nachtrust van je kind ten goede komt.
Let wel op, er wordt gewaarschuwd om (kleine) baby's NIET in het bed van de ouders te laten slapen in verband met mogelijke verhoogde kans op wiegendood. De baby kan onder het dekbed komen, het is waarschijnlijk te warm voor de baby in bed met die een of twee grote volwassen erbij, en de ouders kunnen (zeker onder invloed van alcohol of medicijnen) niet altijd voorkomen dat ze op de baby rollen.
Wat vind jij "Moet een baby in zijn eigen bedje slapen of mag een baby bij de ouders in bed"??

donderdag 4 oktober 2007

Hete aardappel..


benodigheden:

* aardappel
* blinddoek

De kinderen zitten in een kring en geven een aardappel door. Eén kind zit met een blinddoek voor, in het midden van de kring. Als hij luid ‘hete aardappel!’ roept, moet het kind die op dat moment de aardappel in zijn bezit heeft, de kring verlaten. Winnaar is degene die het langst in de kring blijft zitten.